Extra Middelen voor aanpak grenscriminaliteit

25 december 2014
 

De federale regering heeft op 18 december beslist dat 12 politiezones die grenzen aan Nederland of Frankrijk opnieuw € 52.500 extra krijgen bij de afrekening van de dotaties. Die extra middelen kunnen gebruikt worden om extra veiligheidscamera’s aan te kopen in de strijd tegen grenscriminaliteit. Ieder jaar maakt de federale overheid extra middelen vrij om politiezones te ondersteunen die extra ondersteuning nodig hebben bij bepaalde opdrachten zoals de ingebruikname van een nieuwe gevangenis of de aanpak van grenscriminaliteit.

Voor West-Vlaanderen gaat het om de volgende vijf politiezones:

-          PZ Grensleie - Ledegem – Menen – Wevelgem

-          PZ VLAS - Kortrijk – Kuurne – Lendelede

-          PZ Spoorkin - Alveringem – Lo –Reninge – Veurne

-          PZ Westkust - De Panne – Koksijde – Nieuwpoort

-          PZ Arro Ieper

 

Alle vijf de zones krijgen 52.500 € van de federale overheid bij de afrekening van de dotaties 2014.

Burgemeester van Menen en Vlaams Volksvertegenwoordiger Martine Fournier is tevreden met deze extra middelen: “De middelen zijn beperkt, maar niettemin is dit een mooie inspanning en ondersteuning voor onze strijd tegen de grenscriminaliteit.” Dit bedrag werd ook vrijgemaakt in 2012 en 2013.

De strijd tegen de grenscriminaliteit blijft voor Fournier een topprioriteit. “Als we de grenscriminaliteit goed willen aanpakken moeten we middelen hebben om te investeren in camera’s en voldoende manschappen op straat krijgen.” Om de politie maximaal te kunnen inzetten dringt de Meense burgemeester ook aan op de ratificatie van het verdrag van Doornik. In 2013 ondertekenden de federale en Franse overheid een akkoord waarbij voorzien wordt in gemende politiepatrouilles. Daarnaast kan de Belgische politie een verdachte, wanneer ze die op heterdaad betrapt, ook in Frankrijk achtervolgen en arresteren. Ondertussen werd dit verdrag behandeld in het federale parlement, maar het is nog steeds wachten op de Franse assemblee.

Categorie: 

Laatste foto's