Komt er ooit een tweetalige MUG?

1 maart 2016
 

Stad Menen wordt net als zovele andere grensgemeenten geconfronteerd met MUG-diensten waarbij geen enkel lid Nederlands praat. Zoiets maakt de communicatie voor de patiënt in nood heel moeilijk. Het regeerakkoord beloofde hier komaf mee te maken, maar anderhalf jaar verder stelt Martine Fournier vast dat een tweetalige MUG op de lange baan wordt geschoven.


Het regeerakkoord in oktober 2014 was heel duidelijk: “tenslotte zullen we ervoor zorgen dat (in de zones gelegen rond de taalgrens en in Brussel) er steeds een personeelslid van de hulpdienst de tweede landstaal begrijpt bij het uitoefenen van een interventie.” Het stemde iedereen heel tevreden, omdat dit eindelijk een oplossing is voor de jarenlange problemen.

 

In de kamercommissie Volksgezondheid vroeg federaal collega Nathalie Muylle deze maand een stand van zaken aan minister van Volksgezondheid Maggie De Block. Ze vroeg of de minister een regeling uitwerkt en of er een timing is. Uit het antwoord blijkt duidelijk dat nog niets gerealiseerd is en geen timing voorop staat. De minister verschuilt zich achter overleg met minister van Binnenlandse Zaken Jambon en een integrale aanpak voor de niet-planbare zorg.

 

Fournier begrijpt zeker dat de minister een volledige oplossing wil, maar vindt toch dat de taalproblemen prioritair aangepakt mogen worden. Het is stuitend dat de minister na anderhalf jaar zich blijft verbergen achter een plan van aanpak en een volledig oplossing voor de niet-planbare zorg.

Categorie: 

Laatste foto's