Martines curriculum

Korte bio:

Martine Fournier werd op 29 juni 1965 geboren als jongste kind van Etienne  en Nicole. Ze groeide op in Menen samen met haar 3 broers.   Martines vader had een brandstoffenzaak en zo kreeg ze van jongs af aan ondernemerszin mee. Na haar secundair in het Instituut de H.Familie te Tielt werkte Martine een paar jaar mee in de zaak van haar ouders. Toen ze de tijd rijp vond, begon ze haar eigen damesboetiek te Menen. Ze bleef haar handelszaak uitbaten tot ze op het kabinet begon te werken.   Na de geboorte van haar twee kinderen, Sebastien (°1988) en Clementine (°1989) en de opstart van haar zaak , engageerde Martine zich in allerlei verenigingen. Het eerste contact met het verenigingsleven kwam er toen Martine gevraagd werd als meter van KOESTER, een project rond het palliatief begeleiden van kinderen met kanker. Samen met de wielerclub ‘De Pedaalridder’ verzamelde ze in enkele maanden tijd meer dan 1.650.000 Bfr. Via het plaatselijk straatcomité werd ze later actief binnen Unizo, waaronder enkele jaren als voorzitter. Omdat ze vond dat de middenstand niet altijd in een positief daglicht stond te Menen richtte ze samen met Unizo de Awards op. Die prijsuitreiking is in enkele jaren uitgegroeid tot een groots evenement met positieve aandacht voor ondernemers.     

Haar eerste stappen in de politiek kwamen er toen Yves Leterme haar vroeg om mee te doen aan de verkiezingen voor het Vlaams Parlement in 2004. Na deze verkiezingen kon Martine Fournier aan de slag op het kabinet van minister-president Yves Leterme. Op zijn privé-secretariaat zorgde ze samen met haar collega’s dat op alle vragen van de mensen een antwoord kwam. Daarnaast volgde Martine de lokale dossiers op en bezocht ze samen met de minister-president talloze bedrijven in West-Vlaanderen. Zo leerde ze de streek én de werkgelegenheid in haar provincie goed kennen. Maar ook de sportieve dossiers behandelde Martine met veel gedrevenheid. Martine vond de periode op het kabinet een bijzonder interessante periode, want ze leerde de politiek en de wisselwerking tussen de regering en het parlement van binnenuit kennen. Het is bijgevolg nu heel interessant om aan de andere kant te staan. Het meest belangwekkende wat Martine van Yves Leterme leerde, was zijn contact met de mensen, contact met alle mensen, openstaan voor iedereen. Vlot bereikbaar zijn en steevast eerlijk antwoorden zijn ook dingen die Martine hoog in het vaandel voert.     

Politiek in Menen:

In 2006 nam Martine Fournier voor de eerste maal deel aan de verkiezingen. Ze werd door de plaatselijke CD&V-afdeling gevraagd om kandidaat te zijn op de gemeenteraadslijst van CD&V Menen.

Vanop de tweede plaats haalde ze 1362 voorkeurstemmen. Na de verkiezingen besloot CD&V Menen een coalitie met sp.a/spirit. Martine stond samen met haar partijgenoten Lut Ghesquire en Berenice Bogaert in voor de vertegenwoordiging van CD&V in het schepencollege.

Als Eerste Schepen van Stad Menen was Martine bevoegd voor middenstand, lokale economie, jeugd, ICT, mobiliteit en verkeer.

Op 14 oktober 2012 werd Martine, als lijsttrekster van de CD&V, stemmenkampioene van Menen. 2464 Menenaars gaven haar het vertrouwen om de gevolgde koers verder te zetten. Samen met N-VA en OpenVLD werd een coalitie gesmeed. Sedert 1 januari 2013 is Martine de eerste vrouwelijke burgemeester van Menen. Zij is bevoegd voor algemene coördinatie, brandweer, politie, pers en communicatie, burgerlijke stand, bevolking, begraafplaatsen en externe betrekkingen.

Poltitiek in Vlaanderen:

Voor de federale verkiezingen in 2007 verliet Yves Leterme de Vlaamse Regering, hij werd opgevolgd door Kris Peeters. Dit zorgde ervoor dat Hilde Crevits Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur werd. Aangezien Martine Fournier de eerste opvolger was, mocht ze op 4 juli 2007 de eed afleggen als Vlaams Volksvertegenwoordiger.  Tijdens de Vlaamse verkiezingen van 2009 stond Martine op de vierde plaats in West-Vlaanderen. CD&V haalde een schitterende overwinning en Martine werd rechtstreeks verkozen. Zo zit Martine haar tweede termijn in het Vlaams Parlement.   Door Martines ervaring met het ondernemerschap en de kennis van behandelde thema’s op het kabinet werden de commissies “Economie, Sociale Economie en Werk” en de commissie “Jeugd, Media, Cultuur en Sport” een natuurlijke keuze. Meer informatie over wat Martine in het Vlaams Parlement verwezenlijkt, vind je hier.   

 

Laatste foto's